NOOR produksjoner

NOOR produksjoner is a live art production company specialicing in performancebased project that explores our postcolonial reality. NOOR productions ANS is run by acter and director Trond Peter Stamsø Munch and playwright and dramaturge Tale Næss. Follow the progress of all our projects and the projects of our collaborators on this blog, and feel free to give us comments and input. If you are interested in booking one of us, ore one of our performances/projects, please contact us on mail to: tpsm@online.no.


lørdag 28. oktober 2023

STEDSTAP, ØKOSORG OG SCENEMAGI PÅ ROSENDAL TEATER

 Det skjedde noe magisk, sa flere i publikum etter NOOR produksjoners arbeidsvisning på Propellen Teaters fagdag den 24. oktober på Rosendal Teater.

 

Visningen var en del av en undersøkelse av den steds spesifikke scenekunsten. Hva skjer med oss og hva skjer med stedet, spurte så ulike innledere som Ine Therese Berg fra NTNU og Thomas Østgaard fra Østfold Internasjonale Teater.
Dagen startet med arbeidsvisningen og publikum bestod av teaterarbeidere, interesserte og studenter fra NTNU.
Med  seg hadde NOOR produksjoner gjestene Frode Fjellheim og Kjell Derås. Fjellheim er komponist og musiker med særlig kompetanse på sørsamisk musikk og joik. Derås har vært aktiv i en rekke saker og aksjoner tilbake til 1980-tallet, og er en sentral aktør i Naturvernforbundet.
Sammen med teamet som bestod av Bernt Bjørn, Ivar Beddari og Trond Peter Stamsø Munch tok de, med utgangspunkt i Fosen-saken opp spørsmålet - hva er umistelig for meg? Hva kunne jeg lenke meg fast for å forsvare.
Visningen innbefattet samtaler, dikt, vitnemål og musikk.


 
Etter visningen var det en lang og engasjert samtale mellom utøverne og publikum.

Kjell Derås skrev i etterkant av visningen følgende betraktning: Alle stedsnavnene som ble lest opp - steder truet av oppdrett, gruvedrift, vindindustri, hyttefelt m.m., gjorde inntrykk og ildnet til innsats.
Men forestillingen fungerte til å gi folk energi og lyst til å stå på for steder i sitt hjerte. Det kunne blitt en depressiv forstilling, men det ble stikk motsatt. Hva skal vi gjøre sammen for å berge mitt naturparadis? Å motivere 30% av medlemsmassen i Naturvernforbundet - de som sier at de har lyst til å gjøre noe aktivt for å berge både natur og klima, kan bli en bieffekt av å ha sett/deltatt i denne forestillingen. Verktøykista er stor - alt fra å melde seg inn i en organisasjon til å drifte en kulturleir a la Reppar-fjordleiren til sivil ulydighet utenfor departementer i Oslo. Forestillingen vekket en mystisk kraft - en eller annen urkraft...

Andre som var tilstede sa:Strålende visning som inspirerte mange og MYE.  ALLE, også gjestene.. var et powerkick!
En annen skrev: 
Med sin helt spesielle dramaturgi, tekst og musikk kan denne forestillinga bidra til å gi mot og påfyll av kraft til alle som jobber mot rasering av natur og kulturminner.



NOOR produksjoner jobber nå mot en full produksjon av forestillingen som vi håper kan turnere med i hele landet. Målet er at hver enkelt forestilling skal dreie rundt utfordringer rundt stedstap og økosorg på det stedet vi besøker. Og at vi skal invitere gjester som har erfaringer og tanker å dele nettopp fra det området vi da befinner oss vi.
Vi er i dialog med Festspillene i Nord Norge om å ha premiere hos dem i 2025, men vi håper å kunne fortsette å utvikle forestillingen sammen med gjester og publikum på ulike måter før det i året som kommer.
Målet er også å ha en forhåndsvisning på Propellen Teaterfestival i Trondheim.
Bildene i dette innlegget er tatt av Propellen Teaters Nanna Elisabeth Berntsen.

Ingen kommentarer: