NOOR produksjoner

NOOR produksjoner is a live art production company specialicing in performancebased project that explores our postcolonial reality. NOOR productions ANS is run by acter and director Trond Peter Stamsø Munch and playwright and dramaturge Tale Næss. Follow the progress of all our projects and the projects of our collaborators on this blog, and feel free to give us comments and input. If you are interested in booking one of us, ore one of our performances/projects, please contact us on mail to: tpsm@online.no.


onsdag 25. april 2018

Full house and ovations at the opening night of "the Blessed"



The house was sold out and the ovations was warm for the first showing of "the Blessed" at Rådstua Teaterhus in Tromsø.
  The performance was followed by an introduction into the situation in Jerusalem at the moment, and a conversation between the NOOR Production team, represented by playwright Tale Næss and director Trond Peter Stamsø Munch.
  The next performance will take place in Trondheim in September.
  Lots of thanks to Our wonderful audience, to Rådstua Teaterhus and to our co-producers, Vennskapsforeningen Gaza-Tromsø.
  In Trondheim we will collaborate With the Palestine Comitee. We are looking forward to the collaboration.

You can read Knut Boruds talk about the situation in Jerusalem here. His speech was in Norwegian.


Hvem eier Jerusalem – Hvordan er situasjonen i dag?

Til innledning av samtale etter «Den Velsignede» 6. april 2018.

Jeg er blitt bedt om å si noe om situasjonen i Jerusalem i dag, som et innspill til i samtalen, etter at vi når har opplevd «Den velsignede».

Jeg har besøkt Jerusalem i 1986, 1987 og 2016, og vet at det er umulig å fortelle mer enn en brøkdel av det som er verdt å fortelle.

Dagens situasjon er summen av alle gårsdagenes situasjoner, og Jerusalem er en by med lange tradisjoner. Det er slett ikke sikkert at det er riktig å si at byen er grunnlagt av Kong David for over tretusen år siden. Uansett har byen opplevd mye, og spørsmålet «Hvem eier?» er kanskje ikke like relevant som spørsmålet «Hvordan er situasjonen i dag?» Spørsmålet «Hvem eier?» klarer jeg heller ikke å svare på, men tenker å gi dere et delvis svar, ved å hente fram noen nyhetsmeldinger fra de siste månedene, som jeg har plukket opp fra e-postmeldinger jeg får fra ulikt hold i Palestina og Sør-Afrika. Flere av meldingene er plukket opp fra velrennomerte nyhetsmedier.

Annekteringer omkring Jerusalem

I de foregående månedene har Israel gjort en serie forsøk på å annektere bosetninger som grenser til Jerusalem. Oppmuntret av Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad har Netanyahus regjering presentert planer, resolusjoner og lovforslag for å nå dette målet. Israelske politikere, tjenestemenn og planleggere har også godkjent tusener av nybygg i bosetninger både i og omkring Jerusalem, og langt inne på det okkuperte Palestinske området. Å sikre en demografisk majoritet og utvide bosetningene er del av en større israelsk plan om å annektere Vestbredden.
(al‑shabaka.org)

Sørafrikansk BDS-bevegelse om Apartheid

Vi fordømmer på det sterkeste byggingen av bosetninger, utvidelser og konsolideringer, bosetter-vold, diskriminerende lover, tvang fra nabolag som fører til at folk må flytte, tvangsutkastelser og kollektiv straff fra okkupasjonsmakten i form av tvangssalg av boliger, diskriminerende planlegging og soneinndeling, og ydmykende husødeleggelser. Alt dette skjedde mot oss under Apartheid, det er ingen forskjell på det som skjer mot Palestinas folk og det som ble gjort under Apartheid i Sør-Afrika.
(
BDS South Africa)

Påskehilsen fra KFUK og KFUM

… vi ber dere stå sammen med oss i kampen for våre Palestinske søsken som nektes visum for å komme til Jerusalem for å feire påske. Jerusalem tilhører alle. Støtt oss i kampen for «status quo» overfor imperialistiske myndigheter som ønsker å erklære denne hellige byen som utelukkende deres.
(JAI – Øst-Jerusalem KFUM og Palestinsk KFUK)

Inndragning av innbyggerrettigheter

Det israelske parlamentet har vedtatt en lov som gir innenriksministeren rett til å inndra innbygger-rettighetene til Palestinere som de mener bryter lojaliteten til Israel. (..) Loven vil også gjelde i tilfeller der noen utfører kriminelle handlinger.
Etter den nye loven vil innenriksminister Aryeh Deri, leder for det utraortodokse Shas-partiet, kunne ta innbyggerrettighetene fra alle Palestinere som han ser som en trussel.
Hanan Ashrawi, seniormedlem i PLO, beskriver loven som «et ekstremt rasistisk stykke lovgivning».
«Ved uetisk å frata Palestinere retten til å forbli i sin egen by, handler den israelske regjeringen mot internasjonal lov, og krenker internasjonale menneskerettigheter og lover, sa Ashrawi, ifølge Wafa, det offisielle palestinske nyhetsbyrået
(aljazeera.com)

Ødeleggelse av gravplasser

Tidligere i denne måneden brøt sivilkledd politi seg inn på den palestinske al-Mujahidin gravplassen i Jerusalem og ødela gravsteinene til sju palestinere som var drept av israelere. På gravplassen som ligger rett utenfor gamlebyen i Jerusalem hviler flere palestinske martyrer som ble drept av israelske styrker i den såkalte Jerusalem-intifadaen som startet i 2015. Mange av palestinerne er kalt terrorister av den israelske staten etter at de utførte angrep på israelere. Gravstøttene til palestinerne som ble satt opp for halvannet år siden hadde bl.a. innskriften «graver til heroiske martyrer fra Jerusalem-intifadaen». Israelske myndigheter protesterte på bruken av ordet «heroisk» og krevde at gravstedmyndighetene fjernet dette. Etter av gravstedsmyndighetene nektet dette brøt israelske politifolk seg inn midt på natta og ødela gravstøttene med hammere og annet håndverktøy.
(mondoweiss.net)

En multikulturell by

Nesten alle kart over Gamlebyen i Jerusalem forholder seg til at dette området tradisjonelt er multi-etnisk, med fire «kvarter» som jo nettopp betyr firedeler: Det jødiske, armenske, muslimske og kristne kvarteret. Her har folk levd side ved side i hundrevis av år. Det har vært viktig for alle de tre religionene som har røtter i byen å være tilstede. I de seinere åra ser man stadig flere israelske bosettere som okkuperer gamlebyen, rom for rom, og det er palestinske familier som lever i et eneste rom i huset etter at okkupantene har tatt resten av huset. Det ser ut til å bli stadig flere store israelske flagg som henger fra vinduer mange steder i gamlebyen.

Okkupasjon og motstand

Situasjonen i Jerusalem er preget av den langvarige okkupasjonen, og selvfølgelig av at det pågår en kontinuerlig kamp om hvordan situasjonen skal beskrives og forklares. Jeg opplever det som helt uforståelig at store deler av mediene har en sånn redsel for å framstå som ubalansert at de viderebringer israelske nyhetsmeldinger uten å minne om at de er ferdig israelsk-vinklet.

Under den første intifadaen nektet mange familier i Bet Sahour, en landsby utenfor Betlehem, å betale skatt til israelske myndigheter. Det fortelles om en gang soldatene kom og tok alt av verdi fra husene deres. Da soldatene gjorde seg klare til å gå, sa noen av kvinnene: – Vent, ikke gå ennå. Dere har glemt gardinene.

Lange og dype historiske røtter

Vårt Jerusalem

Jerusalem er vårt,
Israelere og Palestinere –
Muslimer, Kristne og Jøder.

Vårt Jerusalem er en mosaikk av alle
kulturene, alle religionene
og alle periodene
som beriket byen, fra
tidligst i antikken til denne dag –
Kanaanitter og Jebusitter og
Israelitter, Jøder og Hellenere,
Romere og Bysantinere,
Kristne og Muslimer, Arabere og
Mamelukker, Ottomaner og Briter,
Palestinere og Israelere.
De og alle andre som gjorde
sitt bidrag til byen har
en plass i det åndelige og fysiske
landskapet i Jerusalem.

Vårt Jerusalem må være felles,
åpent for alle og må høre til alle sine
innbyggere, uten grenser og
piggtråd i sin midte.

Vårt Jerusalem må være hovedstad
i de to statene som vil leve
side ved side i dette landet –
Vest-Jerusalem hovedstad
i staten Israel
og Øst-Jerusalem
hovedstad i staten Palestina.

Vårt Jerusalem må være
fredens hovedstad.

Uri Avnery og Feisal Husseini





Ingen kommentarer: